Kiting er i vinden

Ja, kiting er bokst3320123268_a526a5cabb_bavelig talt i vinden ettersom det er en sport som helt og holdent baserer seg på vind som den fremaddrivende kraften. Det dreier seg om en ekstremsport der en «kiter» styrer en drage (som på engelsk heter kite) og på den måten bruker vinden som fremdrift. Fremdriften brukes til å dra kiteren som står på et dertil egnet brett, bortover vannet. Rundt livet har hun eller han et bredt belte som kalles trapés og som i sin tur er festet til en styringspinne som kiteren holder i. Fra denne pinnen og opp til kiten går det liner som gjør at kiten styres når kiteren beveger på pinnen. Selve kitebrettet er ganske lite. Mindre enn et snowboard, men større enn et wakeboard. Dessuten har det alltid to stropper man stikker føttene i og en finne på undersiden.

Ulike kiter og kitebrett

Dette er utgangspunktet, men både kite og kitebrett kommer i mange ulike utførelser. Normalt er det hvilke forhold de skal brukes under, samt kiterens høyde, vekt og prestasjonsnivå som er avgjørende for hvilket brett man skal velge. Når det gjelder selve kiten så brukes det både oppblåsbare kiter laget av polyester og såkalte foilkites som et laget av slitesterk nylon. Sistnevnte er utstyrt med lommer som automatisk fylles med luft i flukten slik at man ikke trenger å pumpe den opp på forhånd.

Enestående naturopplevelser

Under tøffe vindforhold sier det seg selv at kitesurfing kan by på svært krevende situasjoner for kiteren. Man er jo ikke utstyrt med noen form for motor eller annet som kan ta en tilbake til utgangspunktet dersom man skulle miste kontrollen og ikke bli herre over vinden. På den annen side, er det vel få sporter der man så til den milde grad kan føle seg i ett med naturen, og kjenne den berusende gleden av å mestre naturkreftene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *